Τα φασόλια και γενικά τα όσπρια ήταν απο τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο ανθρωπος.
Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων τα έτρωγαν ως σνακ στα συμπόσια και στα νεότερα χρόνια ονομάστηκαν εθνικό πιάτο.
Η φασολάδα είναι είναι ένα φαγητό με πολύ χαμηλό κόστος και είναι γενικά πολύ προστιτό, αφού με μια πολύ μικρή ποσότητα και ελάχιστα λαχανικά μπορεί κάποιος να μαγειρέψει αρκετές μερίδες. Είναι ένα φαγητό πλούσιο σε φυτικές ίνες, χωρίς κορεσμένα λιπαρά και χωρίς χοληστερίνη. Μισό φλιτζάνι φασόλια, περιέχει επίσης αρκετά αμινοξέα, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο.
Οι πρωτεΐνες που περιέχουν τα φασόλια και γενικά τα όσπρια, μπορούν να υποκαταστήσουν τις ζωικές πρωτεΐνες, ειδικά τα φύτρα τους, που είναι απαραίτητα για τη διατροφή του ανθρώπου.
Ενα πιάτο φασόλια με λίγο τυρί και κάποιο ψάρι όπως η σαρδέλα ή το σκουμπρί, θεώρείται ένα πλήρες γεύμα, πλούσιο σε πρωτεϊνες.