Συνεχίζοντας από το προηγούμενο άρθρο μας που αναφέραμε τα πολλά οφέλη που έχουμε
μαγειρεύοντας φαγητό το σπίτι, σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε πως μπορούμε να
ξεπεράσουμε το εμπόδια που πιθανό να έχουμε μαγειρεύοντας στο σπίτι.

Ξεπερνώντας τα εμπόδια στο μαγείρεμα στο σπίτι

Παρά τα οφέλη, πολλοί από εμάς εξακολουθούν να σκέφτονται και να θεωρούν την
προετοιμασία των γευμάτων ως δουλειά. Σκεφτόμαστε το μαγείρεμα είτε κάτι για το οποίο
δεν έχουμε χρόνο ή ως κάτι που είναι κατάλληλο μόνο για έμπειρους μάγειρες. Ίσως έχετε
δοκιμάσει το μαγείρεμα στο παρελθόν και δεν σας άρεσαν τα τελικά αποτελέσματα ή
μήπως τα παιδιά σας προτιμούν μόνο το έτοιμο φαγητό;

Εκτός από το βασικό πρόβλημα του μπορεί να αντιμετωπίσουμε
και μια σειρά άλλων εμποδίων.

Η υπερνίκηση των εμποδίων στο μαγείρεμα στο σπίτι ξεκινά συχνά με την αλλαγή του
τρόπου με τον οποίο βλέπετε την προετοιμασία του γεύματος ή το χρόνο που περνάτε στην
κουζίνα. Μερικοί συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δεν μαγειρεύουμε στο σπίτι και τ
μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτά, περιλαμβάνουν:

Εμπόδιο 1: “Δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω.”

Σίγουρα, ψώνια, τεμαχισμός συστατικών, μαγείρεμα και στη συνέχεια καθαρισμός μπορεί
να είναι χρονοβόρα. Αλλά υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιταχύνετε τα πράγματα:
Αγοράστε online και παραλάβετε όλα τα υλικά στην πόρτα σας.Βάλτε την οικογένεια σας να συμμετέχει. Μοιράστε τα καθήκοντά σας για ψώνια και καθαρισμό με τον σύζυγό σας ή με έναν συγκάτοικο.
Κάνετε κάποια προετοιμασία εκ των προτέρων. Κόψτε τα λαχανικά το σαββατοκύριακο
όταν πιέζετε λιγότερο και έτσι θα μειώσετε τον τελικό χρόνο μαγειρέματος.
Χρησιμοποιήστε φρέσκα υλικά. Οι προετοιμασίες για σαλάτες και ωμά τρόφιμα χρειάζονται
μόνο λίγα λεπτά για να ετοιμαστούν.
Δείτε το μαγείρεμα των γευμάτων ως μια ευχάριστη, χαλαρωτική εμπειρία και όχι ως
δουλειά. Έτσι θα σταματήσετε να το βλέπετε ως μια χρονοβόρα διαδικασία.

2: “Είναι φθηνότερο να τρώτε fast food.”

Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ότι το φαγητό σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού είναι
λιγότερο ακριβό από το να φτιάχνετε ένα σπιτικό γεύμα. Αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Μια
μελέτη από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον αποκάλυψε ότι
οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι τείνουν να έχουν πιο υγιεινές διατροφικές
συνήθειες χωρίς να έχουν υψηλότερα έξοδα για την τροφή τους. Μια άλλη μελέτη
διαπίστωσε ότι οι όσοι μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι ξοδεύουν περίπου 50 ευρώ το μήνα
λιγότερο για φαγητό από εκείνους που έτρωγαν πιο συχνά έξω.

3: “Είμαι πολύ κουρασμένος για να μαγειρέψω στο τέλος μιας δύσκολης μέρας.”

Η δημιουργία υγιεινών γευμάτων δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τεράστια προσπάθεια.
Μπορείτε να μαγειρέψετε σιγοψήνοντας το φαγητό έτσι ώστε να μη χρειάζεται συχνή
επίβλεψη. Ταυτόχρονα μπορείτε να κάνετε άλλες δουλειές του σπιτιού.
Κάντε τα γεύματα σε μεγάλες ποσότητες και παγώστε τα σε μεμονωμένες μερίδες για
φαγητό. Οταν δεν έχετε χρόνο ή ενέργεια για να μαγειρέψετε μπορείτε απλά να
ξεπαγώσετε μια από τις μερίδες.
Μαγειρεύοντας την κύρια πρωτεΐνη σας μία φορά την εβδομάδα, όπως ένα ψητό
κοτόπουλο
ή στήθος γαλοπούλας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρέας για να
δημιουργήσετε γρήγορα και εύκολα γεύματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, όπως
σούπα, σαλάτες, σάντουιτς, burritos ή ζυμαρικά.

4: “Δεν ξέρω πώς να μαγειρεύω”

Εάν σας φοβίζει η προοπτική προετοιμασίας σπιτικού γεύματος, είναι σημαντικό να
θυμάστε ότι το μαγείρεμα δεν είναι επιστήμη για να χρειάζεται ακρίβεια στις δοσολογίες.
Συνήθως είναι δε θα συμβέι τίποτα αν παραλείψετε ένα συστατικό ή αν το αντικαταστήσετε
το ένα με το άλλο.
Αναζητήστε online ή αγοράστε ένα βασικό βιβλίο μαγειρικής για απλές ιδέες συνταγών.
Όπως με οτιδήποτε, όσο περισσότερο μαγειρεύετε, τόσο καλύτεροι θα γίνεστε. Ακόμα κι αν
είστε ένας αρχάριος στην κουζίνα, σύντομα θα μάθετε να κάνετε γρήγορα, υγιεινά
γεύματα.

5: «Ακόμα κι αν μαγειρεύω ένα υγιεινό γεύμα στο σπίτι, δεν μπορώ να κάνω την οικογένειά
μου να το φάει».

Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να απογαλακτίσετε την οικογένειά σας (και τον εαυτό
σας) από τη γεύση των έτοιμων και των συσκευασμένων τροφίμων.
Ξεκινήστε σιγά σιγά, μαγειρεύοντας μόνο μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να δώσετε σε
όλους την ευκαιρία να προσαρμοστούν και να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.
Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να μαγειρεύουν και είναι διασκεδαστικό να τρώνε ό, τι έχουν
βοηθήσει να φτιάξουν.
Η παιδική συνήθεια για μίμηση είναι ισχυρή, οπότε όσο περισσότερο τα παιδιά σας
βλέπουν να τρώτε υγιεινά τρόφιμα, τόσο πιθανότερο είναι να το ακολουθήσουν στην
συνέχεια της ζωής τους.

Συμβουλές για να ξεκινήσετε να δοκιμάζετε συνταγές μεγειρικής

Μην νομίζετε ότι πρέπει να ετοιμάζετε κάθε γεύμα στο σπίτι. Το μαγείρεμα στο σπίτι λίγες
φορές την εβδομάδα στις αρχές μπορεί να σας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όσο
περισσότερο προετοιμάζετε τα γεύματά σας, τόσο καλύτερα θα το κάνετε. Τελικά, μπορείνα διαπιστώσετε ότι το φαγητό έξω ή η παραγγελία γίνεται μια περιστασιακή απόλαυση
παρά ο κανόνας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να ξεκινήσετε:

Ξεκινήστε με φρέσκα, υγιή συστατικά. Το ψήσιμο ζαχαρούχων λιχουδιών όπως μπράουνις,
κέικ και μπισκότα δεν θα βοηθήσει την υγεία σας ή το βάρος σας. Ομοίως, η προσθήκη
υπερβολικής ζάχαρης ή αλατιού μπορεί να μετατρέψει ένα υγιεινό σπιτικό γεύμα σε
ανθυγιεινό. Για να βεβαιωθείτε ότι τα γεύματά σας είναι καλά για σας καθώς και νόστιμα,
ξεκινήστε με υγιή συστατικά και γεύση με μπαχαρικά και όχι πολύ ζάχαρη ή αλάτι.

Ξεκινήστε με απλές μαγειρικές συνταγές. Βράζουμε στον ατμό ή σοτάρουμε μερικά
λαχανικά, ψήνουμε λίγο ψάρι ή κοτόπουλο, προσθέτουμε μερικά χόρτα, μπαχαρικά ή μια
υγιή σάλτσα. Το απλό μαγείρεμα μπορεί να είναι νόστιμο και γρήγορο.

Μαγειρέψτε αρκετή ποσότητα ώστε να περισσέψει φαγητό. Είναι υπέροχο να έχετε
υπολείμματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα γρήγορο και εύκολο γεύμα ή
δείπνο την επόμενη μέρα. Όταν φτιάχνετε πράγματα όπως ρύζι ή ζυμαρικά, μαγειρέψτε
τουλάχιστον το διπλάσιο της ποσότητας που χρειάζεστε και αποθηκεύστε το στο ψυγείο για
χρήση με άλλα γεύματα. Το πάγωμα των υπολειμμάτων μπορεί επίσης να διασφαλίσει ότι
έχετε ένα σπιτικό γεύμα στο χέρι όποτε δεν θέλετε να μαγειρέψετε.

Κάντε αλλαγές για πιο υγιεινά γεύματα. Ψήνουμε αντί να τηγανίζουμε. Αντικαταστήστε το
αλάτι με σκόρδο ή σκόνη κρεμμυδιού. Κόψτε τη ζάχαρη που απαιτείται στις περισσότερες
συνταγές κατά 1/3 έως 1/2. Μειώστε το κρέας και αυξήστε τα λαχανικά στα φαγητά
κατσαρόλας. Επιλέξτε εκδόσεις ολικής αλέσεως στα ζυμαρικά και στο ψωμί.

Αποθηκεύστε βασικά υλικά. Συστατικά όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, το ελαιόλαδο, τα
μπαχαρικά, το αλεύρι και κύβοι ζωμών είναι βασικά υλικά που πιθανότατα θα
χρησιμοποιείτε τακτικά. Η αποθήκευση κονσερβών τόνου, φασολιών, ντομάτας και
κατεψυγμένων λαχανικών μπορεί να είναι χρήσιμη για το γρήγορο γεύμα όταν πιέζεστε
από το χρόνο.

Δώστε στον εαυτό σας λίγο περιθώριο. Είναι εντάξει να κάψετε το ρύζι ή να μαγειρέψετε
υπερβολικά τα λαχανικά. Μετά από μερικές δοκιμές, θα γίνει πιο εύκολο, πιο γρήγορο και
πιο νόστιμο!

Το θα σας βοηθήσει να βρείτε και να εκτελέσετε νόστιμες, απλές
και γρήγορες συνταγές μαγειρικής. Η εφαρμογή μας θα γίνει ο σύμμαχός σας στο πρώτα
σας βήματα ως !!!