Σε αυτό το άρθρο θα δούμε έναν απλό οδηγό για την επιλογή του σωστού μαχαιριού ώστε να εκτελούμε τις συνταγές μας καλύτερα.

Το μαχαίρι αποτελεί βασικό εργαλείο σε κάθε κουζίνα και ουσιαστικά είναι η επέκταση του χεριού ενός μάγειρα. Δημιουργήστε τη δική σας συλλογή με τα σωστά μαχαίρια έτσι ώστε να εκτελείτε τις συνταγές που θέλετε ευκολότερα.

Με τόσα πολλά μαχαίρια για να διαλέξετε, μπορεί να είναι δύσκολο να μάθετε από πού να ξεκινήσετε να δημιουργείτε την προσωπική σας συλλογή μαχαιριών. Χρειάζεσαι πράγματι ένα μαχαίρι για να ξεφλουδίσματος αν έχεις το μαχαίρι του σεφ; Τι κάνει τόσο σπουδαίο ένα μαχαίρι σαντοκου; Παρακάτω θα κάνουμε μια προσπάθεια να σας δείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά μαχαίρια έτσι ώστε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε πια από αυτά θα σας φανούν όντως χρήσιμα.

Δεν ξέρετε πώς να επιλέξετε ένα μαχαίρι; Θα σας δείξουμε πως

Επιλογή του σωστού μαχαιριού

Δοκιμάστε να τεμαχίσετε μια ντομάτα με ένα μαχαίρι για άλειμμά. Τώρα δοκιμάστε να την κόψετε με ένα μαχαίρι ξεφλουδίσματος και σύντομα θα δείτε ότι κάθε μαχαίρι δημιουργήθηκε με συγκεκριμένο σκοπό. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζετε κάθε μαχαίρι το οποίο υπάρχει. Αυτό που θα πρέπει να έχετε το στο μυαλό σας είναι ότι αν έχετε τα σωστά μαχαίρια στην κουζίνα σας, τότε θα διασκεδάζετε ακόμα περισσότερο το μαγείρεμα. Μερικά μαχαίρια είναι κατασκευασμένα για να εκτελούν πολλές δουλειές, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται καλύτερα για να εκπληρώσουν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Δείτε την παρακάτω εικόνα με όλες τις επιλογές.

Ο σκοπός κάθε μαχαιριού

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό μαχαίρι για τον σωστό σκοπό.. Ένα μαχαίρι για άλειμμα δεν θα λειτουργήσει για να κόψει και, για να συμβεί, πιθανότατα θα χρησιμοποιείτε υπερβολική δύναμη και θα καταστρέφετε τη λεπίδα. Ένα μαχαίρι του σεφ είναι ένα υπέροχο μαχαίρι για όλες τις δουλειές. Αλλά για λεπτή δουλειά, όπως η απομάκρυνση των σπόρων στις πιπεριές και στις ντομάτες, ένα μικρό και ευκίνητο μαχαίρι ξεφλουδίσματος θα είναι καλύτερο.

Πώς μπορώ να επιλέξω ποια μαχαίρια χρειάζομαι;

Μπορείτε να βγείτε από τις πολλές σκέψεις επιλέγοντας απλά ένα σετ μαχαιριών. Αλλά, σε περίπτωση που έχετε ήδη τα βασικά μιας συλλογής μαχαιριών, δείτε πώς θα πρέπει να γίνει η επιλογή των επόμενων μαχαιριών.

 1. Μαχαίρι του σεφ

Ένα καλό μαχαίρι του σεφ είναι από εκεί που ξεκινούν οι περισσότερες σωστές συλλογές μαχαιριών. Αυτά τα εύχρηστα μαχαίρια σε κλασικό σχήμα θα βοηθήσουν σε όλες τις βασικές σας εργασίες προετοιμασίας φαγητού, όπως ο τεμαχισμός και το κόψιμο. Ένα καλό μαχαίρι σεφ μπορεί να αλλάξει την αίσθηση του μαγειρέματος εντελώς.

 1. Μαχαίρι ξεφλουδίσματος

Το ξεφλούδισμα και o τεμαχισμόw γίνονται εύκολα με αυτά τα ευκίνητα μαχαίρια και είναι υπέροχα αν πρέπει να πάρετε μόνο ένα μαχαίρι σε ένα πικνίκ ή κάμπινγκ. Απλώς αποφασίστε εάν χρειάζεστε οδοντωτή λεπίδα, ιδανική για κοπή μαλακών ντοματών ή ευθεία λεπίδα. Ή, απλώς πάρτε ένα από το καθένα.

 1. Μαχαίρι γενικής χρήσης

Πρόκειται για ένα μαχαίρι το οποίο μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στην κουζίνα.  Με αυτό το ευέλικτο μαχαίρι μπορείτε να κάνετε όλες αυτές τις μικρές εργασίες κοπής, όπως η κοπή κρεμμυδιών, η κοπή αρωματικών και ο καθαρισμός και η κοπή των λαχανικών σας. Η ελαφρώς μακρύτερη λεπίδα είναι βολική, όταν δεν χρειάζεστε το ύψος του μαχαιριού του σεφ, ενώ ένα μαχαίρι ξεφλουδίσματος είναι πολύ μικρό για να είναι άνετο.

 1. Μαχαίρι ψωμιού

Η πίεση ενός αφράτου καρβελιού με ένα μη οδοντωτό μαχαίρι θα είναι προβλήματα. Για απαλό τεμαχισμό ψωμιού χωρίς να το σκίσετε, ένα μαχαίρι ψωμιού είναι αυτό που χρειάζεστε. Οι μεγάλες οδοντώσεις δαγκώνουν τις πιο τραγανές κρούστες και αφήνουν ανέπαφη τη μαλακό ψίχα. Σεβαστείτε τη φρεσκοψημένη μπαγκέτα.

 1. Μαχαίρια μπριζόλας

Δεν υπάρχει τίποτα όσο μια καλή μπριζόλα, αλλά η απόλαυση αυτού του πιάτου σας μπορεί να αλλοιωθεί εάν δεν έχετε τα σωστά σκεύη. Επενδύστε σε ένα σετ μαχαιριών για κρέας ώστε να κάνετε ελαφριά δουλειά πάνω στα πολυτελή φιλέτα.

 1. Μαχαίρι φιλέτου

Ένα μαχαίρι φιλέτου πρέπει να έχει μια εύκαμπτη λεπίδα για τα ευαίσθητα ψάρια και την προετοιμασία κρέατος. Εξοπλίστε την κουζίνα σας με τα σωστά εργαλεία και με λίγη τεχνική θα αρχίσετε να γίνεστε ο μάστερ το κρέατος.

 1. Μαχαίρι ξεκοκαλίσματος

Τώρα έχουμε κάτι λίγο πιο τεχνικό. Το μαχαίρι αποσύνθεσης έχει μια στενή, εύκαμπτη λεπίδα με λεπτή κωνική άκρη. Αυτό το σχήμα καθιστά πολύ πιο εύκολο να δουλεύετε γύρω από τα κόκκαλα, ενώ προκαλεί ελάχιστη ζημιά στο γύρω κρέας. Καλό να έχετε ένα τέτοιο μαχαίρι, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Εκτός εάν σκοπεύετε να κάνετε πολλά γεύματα που απαιτούν ξεκοκάλισμα του κρέατος.

 1. Σετ κοψίματος κρέατος

Εδώ ουσιαστικά μιλάμε για ένα μαχαίρι κοψίματος και μια πιρούνα. Το κόψιμο ενός ψητού ποδιού αρνιού, ολόκληρου κοτόπουλου ή οτιδήποτε άλλο απαιτεί τεχνική και είναι πολύ πιο εύκολη και πιο διασκεδαστική με τα σωστά εργαλεία. Σίγουρα, θα μπορούσατε να το χαράξετε με το μαχαίρι του σεφ ή με το μαχαίρι του ψωμιού σας. Αλλά οπλισμένοι με ένα σετ κοψίματος, θα βρείτε τον εαυτό σας να ανυπομονεί για την επόμενη ευκαιρία να κόψει. Η πιρούνα διατηρεί το κρέας ακίνητο και προκαλεί ελάχιστη ζημιά, ενώ η μακριά, στενή λεπίδα του μαχαιριού χάραξης κόβει γρήγορα φέτες και κόβει εύκολα τις αρθρώσεις των πουλερικών. Δείτε πώς μπορείτε να χαράξετε ένα κοτόπουλο εδώ.

 1. Μπαλτάς

Ο γνωστό σε όλους μας μπαλτάς για το τεμάχισμα του κρέατος. Πλέον υπάρχουν και μικρότεροι μπαλτάδες από αυτούς που βλέπετε στα κρεοπωλεία τους οποίους μπορείτε άνετα να έχετε στην κουζίνα σας.

 1. Σαντόκου

Ακούγεται περίεργο! Λογικό αφού μιλάμε για το μαχαίρι του ιαπωνικού σεφ. Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν «νεύρα. Για παράδειγμα το μοσχάρι. Το κοίλο άκρο ενός μαχαιριού Santoku δημιουργεί πτυχές αέρα που εμποδίζουν την προσκόλληση υπερβολικά λεπτών ή μαλακών κομματιών τροφής στην λεπίδα. Η στιβαρή λεπίδας και το σχήμα που έχει διευκολύνει την κίνηση κοπής πάνω-κάτω- έναντι του τυπικού κοψίματος που γίνεται δεξιά – αριστερά.

 1. Μαχαίρια λαχανικών

Αυτά τα πλατιά μαχαίρια με καμπύλη θα σας βοηθήσουν στην επεξεργασία των λαχανικών. Θα νιώσετε τελείως διαφορετικά κόβοντας λαχανικά με αυτό το μαχαίρι. Παρόλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να έχετε ένα τέτοιο μαχαίρι στην κουζίνα σας.

 1. Mezzaluna

Ακόμα ένα περίεργο όνομα. Κάνετε ελαφριά την κοπή των βοτάνων σας με ένα mezzaluna. Το Mezzaluna σημαίνει μισό φεγγάρι στα ιταλικά και περιγράφει τη λεπίδα. Εργαστείτε προς τα πίσω και προς τα εμπρός πάνω από τα φρέσκα αρωματικά σας για να τα κόψετε.

 1. Μαχαίρια τυριών

Σας αρέσει το τυρί; Τότε, εξοπλιστείτε με ένα μαχαίρι τυριού, ειδικά σχεδιασμένο για να σταματάει να κολλάει το τυρί και να κάνετε το σερβίρισμα πολύ πιο εύκολο. Αν σας αρέσει να σερβίρετε ποικιλία τυριών τότε μπορείτε να αναζητήσετε σετ μαχαιριών για τυριά

 1. Σασίμι

Για τον απόλυτο φανατικό του σπιτικό σούσι. Το μαχαίρι σασίμι είναι η επιλογή του επαγγελματία. Επίπεδο έδαφος στη μία άκρη για ανώτερη ικανότητα συγκράτησης άκρων και ομοιόμορφη, επίπεδη κοπή, θα μετατρέψει το σούσι σε όνειρο. Κρατήστε το κοφτερό και θα σας ανταμείψει για χρόνια.

Αποκτήστε λοιπόν τα σωστά μαχαίρια και αναζητήστε στις σελίδες του τι να μαγειρέψω σήμερα την επόμενη συνταγή σας. Μπορείτε ακόμα να κατεβάσετε την εφαρμογή και να βλέπετε ευκολότερα τις συνταγές καθώς και να ενημερώνεστε για το ημερήσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.