Σε όλους μας αρέσει το καλό φαγητό. Και σίγουρα οι περισσότεροι πολλές φορές επιλέγουμε τις εύκολες λύσεις καθώς δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα τι να μαγειρέψω σήμερα. Όμως ένας από τους καλύτερους τρόπου για να βελτιώσουμε την υγεία μας να προετοιμάζουμε περισσότερα σπιτικά γεύματα. Δείτε πώς μπορείτε να ξεκινήσετε.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα οφέλη που μπορείτε να έχετε μαγειρεύοντας σπιτικό φαγητό:

Είτε ζείτε μόνοι σας ή είστε πολυάσχολος γονέας, η εύρεση του χρόνου και της ενέργειας για την προετοιμασία σπιτικών γευμάτων μπορεί να φαίνεται σαν μια αποθαρρυντική εργασία. Στο τέλος μιας δύσκολής ημέρας, το φαγητό  απ’ έξω ή η παραγγελία σίγουρα θα φαντάζει σαν την πιο γρήγορη και καλύτερη επιλογή. Αλλά η ευκολία και τα μεταποιημένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεση και την υγεία σας.

Η ευκολία των τροφίμων είναι συνήθως υψηλή σε χημικά πρόσθετα, ορμόνες, ζάχαρη, αλάτι, ανθυγιεινό λίπος και θερμίδες, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς τον εγκέφαλο και την εμφάνιση σας. Μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, φουσκωμένοι και ευερέθιστοι. Ακόμα μπορεί να σας επηρεάσουν ψυχολογικά και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του στρες και του άγχους.

Τα εστιατόρια σερβίρουν συχνά περισσότερο φαγητό από όσο πρέπει. Πολλά εστιατόρια σερβίρουν μερίδες που είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες διατροφικές οδηγίες. Αυτό σας ενθαρρύνει να τρώτε περισσότερο από ό, τι θα κάνατε στο σπίτι, επηρεάζοντας αρνητικά το βάρος, την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο διαβήτη.

Όταν προετοιμάζετε τα γεύματά σας, έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των συστατικών. Μαγειρεύοντας μόνοι σας, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι εσείς και η οικογένειά σας τρώτε φρέσκα, και υγιεινά γεύματα. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κοιτάξετε και να αισθανθείτε πιο υγιείς, να ανεβάσετε την ενέργειά σας, να σταθεροποιήσετε το βάρος και τη διάθεσή σας και να βελτιώσετε τον ύπνο σας και την ανθεκτικότητα σας στο άγχος.

Το μαγείρεμα στο σπίτι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Ο ακρογωνιαίος λίθος μιας υγιεινής διατροφής είναι να τρώτε τρόφιμα που είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τρόπο που τα δημιούργησε η φύση. Αυτό σημαίνει αντικατάσταση μεταποιημένων τροφίμων με πραγματικό φαγητό όποτε είναι δυνατόν και κατανάλωση πολλών λαχανικών και υγιών πηγών πρωτεϊνών. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσετε ώρες στην κουζίνα συνδυάζοντας εκατοντάδες διαφορετικά συστατικά ή να μαγειρέψετε ακολουθώντας περίτεχνες συνταγές. Στην πραγματικότητα, τα απλά γεύματα είναι συχνά τα πιο νόστιμα.

Όσο και να φαίνεται περίεργο, το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να πάρει ακόμη λιγότερο χρόνο από ότι να φάτε ένα γεύμα έξω. Υπάρχουν πολλά γρήγορα, απλά και υγιεινά γεύματα που μπορείτε να μαγειρέψετε στο σπίτι σε λιγότερο χρόνο από ό, τι χρειάζεται για να φτάσετε σε ένα εστιατόριο ή να περιμένετε το delivery ειδικά τις μέρες και ώρες αιχμής.

Το μαγείρεμα στο σπίτι είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε χρόνο με άλλους. Δεν χρειάζεται να είστε επιτυχημένος σεφ για να καλέσετε κάποιον για φαγητό ή να μαγειρέψετε για άλλους. Όποιες κι αν είναι οι ικανότητες ή η εμπειρία σας ως μάγειρας, μπορείτε να μάθετε να προετοιμάζετε γρήγορα και υγιεινά γεύματα που μπορούν να έχουν πραγματικά οφέλη για την ψυχική και την σωματική σας υγεία.

Σπιτικό φαγητό και οφέλη για την υγεία

Η προετοιμασία υγιεινών γευμάτων στο σπίτι μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, να βελτιώσετε τον ύπνο σας τη νύχτα και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα προβλήματα υγείας.

Στις γυναίκες, το μαγείρεμα υγιεινών τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και στην ενίσχυση της γονιμότητας.

Εάν βρίσκεστε σε ειδική δίαιτα ή προσπαθείτε να χάσετε βάρος, η προετοιμασία γευμάτων για τον εαυτό σας σας δίνει περισσότερο έλεγχο στα συστατικά και τα μεγέθη μερίδων, επιτρέποντάς σας να ελέγχετε καλύτερα το βάρος σας ή να αντιμετωπίζετε πιθανές αλλεργίες από τα τρόφιμα.

Εφαρμόζοντας σωστές συνθήκες καθαριότητας κατά την επεξεργασία του φαγητού ενώ μαγειρεύετε στο σπίτι, είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθείτε από ασθένεια που προκαλείται από τα τρόφιμα.

Το μαγείρεμα στο σπίτι μπορεί να οξύνει το μυαλό σας, να καταπολεμήσει τη νοητική παρακμή καθώς και να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Μπορεί να σταθεροποιήσει την ενέργεια των παιδιών και να τα βοηθήσει να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.

Συναισθηματικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει το μαγείρεμα

Η απλή διαδικασία μαγειρέματος στο σπίτι μπορεί να δυναμώσει και να βελτιώσει τη διάθεση και την αυτοεκτίμησή σας.

Το να αφιερώσετε χρόνο στο μαγείρεμα ενώ γενικά έχετε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα μπορεί επίσης να σας ανακουφίσει από το άγχος.

Η προετοιμασία ακόμη και απλών γευμάτων στο σπίτι μπορεί να είναι δημιουργική.

Η υιοθέτηση μιας διατροφής από υγιεινά, σπιτικά γεύματα μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητα σας στο άγχος και την κατάθλιψη και να ανεβάσει σημαντικά τη διάθεση σας 

Το μαγείρεμα και το φαγητό με την οικογένεια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η πρόσκληση φίλων για φαγητό μπορεί να επεκτείνει τον κοινωνικό σας κύκλο, ο οποίος  στη συνέχεια μπορεί να σας χαλαρώσει από το άγχος.

Η κατανάλωση υγιεινών γευμάτων μπορεί ακόμη και να προσθέσει χαρά στη ζωή σας. Όταν το σώμα σας αισθάνεται πιο υγιές, αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι εσωτερικά και εξωτερικά.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όταν προετοιμάζετε τακτικά σπιτικά γεύματα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές και όταν τρώτε έξω. Με άλλα λόγια, η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων μπορεί να σας γίνει μια πολύ καλή συνήθεια.

Οι απολαύσεις του να μοιράζεστε ένα σπιτικό γεύμα

Το φαγητό φέρνει κοντά τους ανθρώπους και το μαγείρεμα στο σπίτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενώσετε την οικογένειά σας στο τραπέζι. Όλοι λατρεύουν το σπιτικό φαγητό- ακόμη και οι δύσκολοι στο φαγητό έφηβοι ή αυτοί που προτιμούν πιο γκουρμέτ γεύματα τρώγοντες. Αν ζείτε μόνοι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μαγειρεύετε ή να τρώτε μόνοι σας. Η κοινή χρήση γευμάτων με άλλους είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επεκτείνετε το κοινωνικό σας δίκτυο. Η λήψη κολακευτικών σχολίων για ένα γεύμα που έχετε προετοιμάσει για κάποιο άτομο μπορεί επίσης να δώσει πραγματική ώθηση στην αυτοεκτίμησή σας.

Κάντε τα γεύματα μια κοινωνική εμπειρία. Η απλή πράξη συνομιλίας με έναν φίλο ή τον αγαπημένο σας στο τραπέζι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανακούφιση από το στρες και στην τόνωση της διάθεσης. Συγκεντρώστε την οικογένεια μαζί και μείνετε ενημερωμένοι για την καθημερινή ζωή του άλλου. Εάν ζείτε μόνος, προσκαλέστε έναν φίλο, έναν συνάδελφο ή έναν γείτονα.

Απενεργοποιήστε τις οθόνες. Κάντε ένα διάλειμμα από την τηλεόραση, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και αποφύγετε άλλες περισπασμούς, ώστε να έχετε πραγματική ευκαιρία να συνδεθείτε με το άτομο με το οποίο μοιράζεστε ένα γεύμα. Αποφεύγοντας τις οθόνες και τρώγοντας με άλλους, θα βοηθήσετε επίσης στην αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Μαγειρέψτε με άλλους. Προσκαλέστε τον σύζυγό σας, τον συγκάτοικο ή έναν φίλο σας να μοιραστούν τις ευθύνες για τα ψώνια και το μαγείρεμα.  Για παράδειγμα ο ένας μπορεί να ετοιμάσει το κυρίως φαγητό και ο  άλλος το επιδόρπιο. Το μαγείρεμα με άλλους μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εμβαθύνετε τις σχέσεις σας και το μοίρασμα του κόστους μπορεί να το κάνει φθηνότερο και για τους δύο.

Δείτε συνταγές μαγειρικής στο τι να μαγειρέψω σήμερα

Η εφαρμογή και η ιστοσελίδα μας θα σας βοηθήσουν να απαντήσετε στο καθημερινό ερώτημα που έχουμε όλοι που είναι το τι να μαγειρέψω σήμερα. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να οργανωθείτε και να καταφέρετε να μαγειρεύετε πιο συχνά στο σπίτι έτσι ώστε να έχετε όλα τα παραπάνω οφέλη. Θα βρείτε ακόμα πολλές διαφορετικές εύκολες και γρήγορες συνταγές μαγειρικής που θα βοηθήσουν να κάνετε το μαγείρεμα μια πολύ καλή καθημερινή συνήθεια.