Οι ντολμάδες με κρέας γενικά σερβίρονται ζεστοί, συχνά με σάλτσα ή αυγολέμονο. Οι νηστίσιμοι γενικώς σερβίρονται κρύοι. Νηστίσιμοι και μη συχνά τρώγονται με γιαούρτι. Σε ένα μικρό χωριό,την Νικήσιανη Καβάλας γιορτάζουν οι κάτοικοι του χωριού κάθε χρόνο τον Ιούνιο , κάνοντας την «γιορτή του σαρμά».
Υλικά 50 αμπελόφυλλα τρυφερά 2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 5 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 5 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο 5 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο 1 λεμόνι 1 ντομάτα τριμμένη αλάτι - πιπέρι |
Διαδικασία1 Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε. 2 Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 λεπτα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. 3 Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του φύλλου. 4 Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε. 5 Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό. 6 Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο. 7 Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει. 8 Σιγοβράζουμε τα σαρμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄. Kαλή όρεξη! |
Φτιάξατε αυτή τη συνταγή?
Ποστάρετέ την στο Instagram με tag @tinamageirepsosimera
Ακόμα μπορείτε να κατεβάσετε Δωρεάν την εφαρμογή εδώ ώστε να έχετε εύκολα πρόσβαση από το κινητό σας. Στην εφαρμογή εκτός από συνταγές μαγερικής θα βρείτε και αυτοματοποιημένο ημερίσιο πρόγραμμα φαγητού διαφορετικό για κάθε εβδομάδα.
Ingredients
Directions
Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα. Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε να φύγει το άμυλο. Το στραγγίζουμε καλά. Στύβουμε 1 λεμόνι στο ρύζι και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 5 λεπτα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί. Προσθέτουμε 2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Στο μεταξύ, ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για λίγα λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό. Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του φύλλου.
Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε.
Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση, κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό.
Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Τα τοποθετούμε σειρά σειρά στην κατσαρόλα, με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο. Περιχύνουμε με νερό, ίσα να τα σκεπάσει.
Σιγοβράζουμε τα σαρμαδάκια μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους, για περίπου 40΄.
Kαλή όρεξη!