Λίγο μπελαλίδικη και χρονοβόρα αυτή η συνταγή αφού χρειαζόμαστε λίγη ώρα παραπάνω για να τυλίξουμε τα σαρμαδάκια. Αξίζει όμως.. Πολύ νόστιμοι λαχανοντολμάδες με αβγολέμονο.
Υλικά 2 kg λάχανο 350 g μοσχαρίσιο κιμά 150 g χοιρινό κιμά 1 κρεμμύδι 5 φλιτζάνι ρύζι γλασέ ή καρολίνα 5 φλιτζάνι ελαιόλαδο αλάτι - πιπέρι Αυγολέμονο 1 αυγό 1 λεμόνι |
Διαδικασία1 Ζυμώνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λάδι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο. 2 Μ΄ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάκι από το λάχανο. 3 Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την τρύπα από κάτω έτσι ώστε όταν βράζει το νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του και να βράζει και από μέσα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο. 4 Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση. 5 Αφαιρούμε σιγά σιγά τα φυλλα. να τα αφαιρούμε προσεκτικά και να συνεχίζουμε το βράσιμο για τα υπόλοιπα. 6 Παίρνουμε λοιπόν τα φύλλα , τα χωρίζουμε στην μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι. Τοποθετούμε μία ποσότητα από την γέμιση πάνω σε κάθε φυλλο. 7 Διπλώνουμε το φύλλο από αριστερά, δεξιά και από κάτω και ρολάρουμε μέχρι να τυλιχτεί όλο 8 Τα πολύ μικρά φύλλα που δεν μπορούμε να γεμίσουμε τα τοποθετόυμε στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω τους σαρμάδες. 9 Βάζουμε τους σαρμάδες ομοιόμορφα και τον έναν δίπλα στον άλλον ώστε να μη ανοιξουν στο βράσιμο. Μόλις τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιατο απο πάνω και βαζουμε νερό τόσο ώστε να καληφθούν οι σαρμάδες. Αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου. 10 Αφού είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε καλά το αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο ζουμί από τους ντολμάδες. Περιχύνουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο. Kαλή όρεξη! |
Φτιάξατε αυτή τη συνταγή?
Ποστάρετέ την στο Instagram με tag @tinamageirepsosimera
Ακόμα μπορείτε να κατεβάσετε Δωρεάν την εφαρμογή εδώ ώστε να έχετε εύκολα πρόσβαση από το κινητό σας. Στην εφαρμογή εκτός από συνταγές μαγερικής θα βρείτε και αυτοματοποιημένο ημερίσιο πρόγραμμα φαγητού διαφορετικό για κάθε εβδομάδα.
Ingredients
Directions
Ζυμώνουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το ρύζι, το λάδι, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.
Μ΄ένα μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάκι από το λάχανο.
Τοποθετούμε το λάχανο στην κατσαρόλα με την τρύπα από κάτω έτσι ώστε όταν βράζει το νερό να εισχωρεί στο εσωτερικό του και να βράζει και από μέσα. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο.
Όταν ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την ένταση.
Αφαιρούμε σιγά σιγά τα φυλλα. να τα αφαιρούμε προσεκτικά και να συνεχίζουμε το βράσιμο για τα υπόλοιπα.
Παίρνουμε λοιπόν τα φύλλα , τα χωρίζουμε στην μέση και αφαιρούμε το κεντρικό κοτσάνι. Τοποθετούμε μία ποσότητα από την γέμιση πάνω σε κάθε φυλλο.
Διπλώνουμε το φύλλο από αριστερά, δεξιά και από κάτω και ρολάρουμε μέχρι να τυλιχτεί όλο
Τα πολύ μικρά φύλλα που δεν μπορούμε να γεμίσουμε τα τοποθετόυμε στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω τους σαρμάδες.
Βάζουμε τους σαρμάδες ομοιόμορφα και τον έναν δίπλα στον άλλον ώστε να μη ανοιξουν στο βράσιμο. Μόλις τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιατο απο πάνω και βαζουμε νερό τόσο ώστε να καληφθούν οι σαρμάδες. Αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα περίπου.
Αφού είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε καλά το αυγό, προσθέτουμε το λεμόνι και λίγο ζουμί από τους ντολμάδες. Περιχύνουμε και το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Kαλή όρεξη!