Παραδοσιακός μουσακάς με εύκολη μπεσαμέλ. Μια συνταγή για μουσακά που σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει και θα θέλετε να φτιάξετε

Yields6 Servings
Prep Time1 hr 30 minsCook Time1 hrTotal Time2 hrs 30 mins

Υλικά

Για τον κιμά:
 600 g μοσχαρίσιο κιμά
 1 μεγάλο κρεμμύδι
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 ντοματάκι κονκασέ
 2 tbsp πελτέ ντομάτας
 50 ml λευκό ξηρό κρασί
 αλάτι - πιπέρι
 100 g φέτα
 1 tsp ζάχαρη
 2 tbsp μαϊντανό ψιλοκομμένο
 100 ml ελαιόλαδο
Για την βάση του μουσακά
 4 μελιτζάνες
 4 πατάτες
 σπορέλαιο
Για την μπεσαμέλ
 6 tbsp βούτυρο
 6 tbsp αλεύρι
 35 cups γάλα
 2 κρόκους
 λίγο μοσχοκάρυδο (προεραιτικά)
 100 g κεφαλοτύρι τριμμένο

Διαδικασία

1

Παραδοσιακά κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε.
Τις αφήνουμε σε τρυπητό σκεύος ώστε να στραγγίξει το πολύ λάδι.

Ενναλακτικά κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο περιχύνοντας λίγο λάδι.
Γίνεται πολύ ελαφρύτερο το φαγητό μας αλλα εξίσου νόστιμο.

2

Ετοιμάζουμε τον κιμά.

3

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά σοταριστεί κι αυτός.

4

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

5

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ντοματάκι και τον πελτέ και ανακατεύουμε.

6

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα και πριν το κατευάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τον μαϊντανό.

7

Όταν το κατεβάσουμε απ τη φωτιά σπάμε μέσα την φέτα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την μπεσαμελ
8

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσέχουμε να μη καεί.

9

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να τραβήξει όλο το βούτυρο.

10

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Μόλις πήξει την κατεβάζουμε απ τη φωτιά για να μην μας κόψει η μπεσαμελ.

11

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά και γρήγορα για να μη κόψει το αυγό και χαλάσει την μπεσαμέλ.

12

Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Συναρμολόγηση
13

Βάζουμε στο ταψί, μια στρώση πατάτες και απο πάνω μια στρώση μελιτζάνες.
Απλώνουμε τον κιμά και καλύπτουμε πάλι με πατάτες και μελιζάνες.
Τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ.

14

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ώστε η μπεσαμέλ να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Φτιάξατε αυτή τη συνταγή?

Ποστάρετέ την στο Instagram με tag @tinamageirepsosimera

 

Ακόμα μπορείτε να κατεβάσετε Δωρεάν την εφαρμογή εδώ ώστε να έχετε εύκολα πρόσβαση από το κινητό σας. Στην εφαρμογή εκτός από συνταγές μαγερικής θα βρείτε και αυτοματοποιημένο ημερίσιο πρόγραμμα φαγητού διαφορετικό για κάθε εβδομάδα.

Ingredients

Για τον κιμά:
 600 g μοσχαρίσιο κιμά
 1 μεγάλο κρεμμύδι
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 ντοματάκι κονκασέ
 2 tbsp πελτέ ντομάτας
 50 ml λευκό ξηρό κρασί
 αλάτι - πιπέρι
 100 g φέτα
 1 tsp ζάχαρη
 2 tbsp μαϊντανό ψιλοκομμένο
 100 ml ελαιόλαδο
Για την βάση του μουσακά
 4 μελιτζάνες
 4 πατάτες
 σπορέλαιο
Για την μπεσαμέλ
 6 tbsp βούτυρο
 6 tbsp αλεύρι
 35 cups γάλα
 2 κρόκους
 λίγο μοσχοκάρυδο (προεραιτικά)
 100 g κεφαλοτύρι τριμμένο

Directions

1

Παραδοσιακά κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε φέτες και τις τηγανίζουμε.
Τις αφήνουμε σε τρυπητό σκεύος ώστε να στραγγίξει το πολύ λάδι.

Ενναλακτικά κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο περιχύνοντας λίγο λάδι.
Γίνεται πολύ ελαφρύτερο το φαγητό μας αλλα εξίσου νόστιμο.

2

Ετοιμάζουμε τον κιμά.

3

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο και στη συνέχεια ρίχνουμε τον κιμά σοταριστεί κι αυτός.

4

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

5

Στη συνέχεια προσθέτουμε το ντοματάκι και τον πελτέ και ανακατεύουμε.

6

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ζάχαρη και προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Το αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα και πριν το κατευάσουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τον μαϊντανό.

7

Όταν το κατεβάσουμε απ τη φωτιά σπάμε μέσα την φέτα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την μπεσαμελ
8

Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσέχουμε να μη καεί.

9

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να τραβήξει όλο το βούτυρο.

10

Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
Μόλις πήξει την κατεβάζουμε απ τη φωτιά για να μην μας κόψει η μπεσαμελ.

11

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά και γρήγορα για να μη κόψει το αυγό και χαλάσει την μπεσαμέλ.

12

Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Συναρμολόγηση
13

Βάζουμε στο ταψί, μια στρώση πατάτες και απο πάνω μια στρώση μελιτζάνες.
Απλώνουμε τον κιμά και καλύπτουμε πάλι με πατάτες και μελιζάνες.
Τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ.

14

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ώστε η μπεσαμέλ να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

Notes

Μουσακάς